Tuppen och den magiska kvarnen

Det var en gång en gubbe och en gumma. En gång tappade de en ärta på golvet. Ärtan rullade och rullade och föll ner i källaren. Vi vet inte hur lång tid som gick, men ärtan började växa. Den växte upp till golvet och kom inte längre. Då sade gumman till gubben “Kan inte du hugga ett hål i golvet så får vi färska ärtor i huset?” Gubben högg upp ett hål i golvet och ärtplantan fortsatte att växa. Den växte och växte och växte  ända upp till taket. Då gjorde gubben ett hål i taket. Plantan växte högre och högre tills den kom ända upp till himlen.

En dag, när ärtorna hade mognat, tog gubben en säck och klättrade upp i plantan för att plocka dem. Han klättrade högt, ända upp till toppen, och där satt en tupp som höll i en liten kvarn. Kvarnen var gjord i guld och silver. Gubben tog tuppen och kvarnen och klättrade ner i huset. Där sade han till gumman “Min kära husfru, här får du presenter! Jag hittade en tupp och en liten gyllene kvarn på toppen.”

Gumman gav tuppen vatten att dricka och ställde kvarnen på bordet. När hon vred på handtaget ramlade en bulle och en pannkaka ut. Hon vred handtaget ett varv till och en till bulle och en till pannkaka ramlade ut. Gubben och gumman blev både förvånade och glada för nu skulle de alltid ha mat i huset.

En dag åkte kungen förbi deras hus, stannade och frågade: “Jag blev hungrig av allt åkande. Har ni något att äta?” Gumman tog kvarnen och började snurra på handtaget och ut kom det en massa bullar och pannkakor! Kungen blev grön av avund och ville köpa kvarnen. Men gumman sade att det var present från hennes kära make och hon inte ville skiljas från den. Då blev kungen ond. Så fort gubben och gumman vände sig bort, tog han kvarnen och sprang ut, satte sig på sin fina häst och red bort i rasande fart.

Gumman grät och gubben grät men inte kunde de göra något. Då kom tuppen fram och sade med en människoröst: “Gråt inte! Ni var snälla mot mig och jag ska återgälda det genom att hämta tillbaka den magiska kvarnen från den elaka mannen.” Sedan flög tuppen efter kungen, över skogar och över fält, ända fram till kungens hus. När han kom till huset, satte han sig på fönsterluckorna och skrek: ”Kukeliku! Ge tillbaka den magiska gyllene kvarnen!”

Kungen blev arg och sade till sina betjänter att fånga tuppen och dränka den i brunnen. Tjänarna fångade tuppen och kastade honom i brunnen. Men tuppen blev inte rädd utan började dricka vatten medan han sade: “Näbben, näbben, drick vatten! Näbben, näbben, drick vatten!” Han drack upp allt vatten i brunnen och flög upp till huset igen. Där satte han sig på fönsterluckorna och skrek: ”Kukeliku! Ge tillbaka den magiska gyllene kvarnen!”

Kungen blev ännu argare och sade till tjänarna att kasta tuppen i ugnen, rakt på elden. Tjänarna fångade tuppen och kastade honom i ugnen. Men tuppen blev inte rädd. Han började spotta ut allt vatten från brunnen medan han sade: “Näbben, näbben, häll ut vatten! Näbben, näbben, häll ut vatten!” Han släckte elden och flög ut ur ugnen. Tuppen satte sig på kungens säng och skrek: ”Kukeliku! Ge tillbaka den magiska gyllene kvarnen!”

Kungen blev ännu argare och sade till tjänarna att fånga tuppen och hugga av honom huvudet. Men nu flög tuppen rakt på kungens huvud, satte sig där i håret och skrek: ”Kukeliku! Ge tillbaka den magiska gyllene kvarnen!” Alla blev rädda och sprang runt men ingen kunde fånga tuppen. Till slut såg tuppen den magiska kvarnen, tog den och flög ut med den genom ett öppet fönster.

Tuppen flög tillbaka till gubben och gumman som blev glada att se honom välbehållen och med den magiska kvarnen. Gumman gav tuppen de finaste fröna och det friskaste vatten och de fortsatte att leva lyckligt som tidigare. Alla var välkomna att hälsa på dem och äta pannkakor när de ville.

En variant på sagan finns här.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s